Jesmo li NORMALNI? - Kallos

Jesmo li NORMALNI?

Jučer je bio jedan "težak" dan na beauty forumima. Strah i panika, neznanje ili nedovoljno informacija, opet su napravili svoje i okrenuli ljude da se svi međusobno optužuju.
Kozmetičari, frizeri, lash & nail tehničari, odmaknite se korak unazad i udahnite.
Razmislimo o situaciji.
O NOVONASTALOJ situaciji.
Jako je bitno da SVI ZAJEDNO SHVATIMO da vrijeme koje nam slijedi neće biti isto kao prije.
U narednih nekoliko godina više ništa neće biti kao prije.
Krenimo od socijalne distance. Tako je, nećemo se više rukovati i grliti i ljubiti.
"Pusa, bok!" će ostati samo na riječima.
Kompletno čovječanstvo ulazi u novu eru društvenog ponašanja koje će biti drugačije od svega na što smo dosada navikli.
Krenimo od cijena maski, zaštite, dezinficijensa...
Maske za 0.30 lipa odlaze u prošlost. Ne zato što su prodavači u Hr odlučili biti ratni profiteri, nego zato što jeftiniji uvoz u Hr nije moguć. Zato što su zemlje proizvođači odlučile KOME hoće, a kome neće omogućiti prodaju. To se zove zakon ponude i potražnje u kojem jedna mala Hrvatska nema nikakvu šansu. Maske za 8-10 kn postaju naša nova REALNOST i na nju se moramo navinuti svi - i mi i klijenti. Što to znači?
To znači da će beauty saloni u cijenu svojih usluga uračunavati dodatnih 10 kn da bi svakoj klijentici omogućili masku (ukoliko se donese zakon da svaki klijent mora imati masku). Ili će klijenti sami donositi svoje maske (jer će ionako za ulazak u neke druge ustanove te maske biti obavezne).
Ukratko, život pod maskama je dosada bio metafora, ali sada ćemo doslovce tako i živjeti.
Znači, svi će imati obavezu nošenja maski i one nikome neće biti bačene s neba, jako skupo će se plaćati i paziti na njih. Dragi klijenti, ukoliko čitate, nadam se da shvaćate da je ova situacija jednako utjecala na sve nas i da nova pravila vrijede i za NAS i za VAS.
Dezinfekcijska sredstva će pratiti ovaj rast cijenama iz istih razloga. Ukoliko ste i dosada u svojim salonima imali odlicne higijenske mjere, necete puno mijenjati, osim što ćete sada potrošiti više novaca na dezinfekciju. Ako je vjerovati mjerama koje se naslućuju, ograničiti će se broj klijenata u salonima i općenito će se rad provoditi uz mnogo veće mjere opreza.
Suma sumarum - ovakvo poslovanje će dovesti veće troškove, a smanjeni iznos dnevne zarade.
U ovakvoj situaciji, nerealno je očekivati od jednog salona da spušta cijene.
Neće biti lako. Krivi potezi bi definitivno mogli strmoglaviti beauty industriju koja ionako cijenom svojih usluga već dugo pleše po rubu propasti. Budimo kolegijalni. Stvorimo zajednicu u kojoj će se industrija zajedno "boriti" i podizati standarde, a ne boriti se jedni protiv drugih nižim cijenama.
U narednom periodu se očekuje i gubitak nekih klijenata. Strah od nepoznatog ili gubitak posla svakako utječu na ljude da promijene neke svoje navike. Smirite se. Doći će sve na svoje mjesto. Svaka situacija zahtijeva prilagodbu, zar ne? Dajte vremena da se svi  naviknu na činjenicu da će sve biti isto, ali DRUGAČIJE.  Živjeti ćemo normalno, ali drugačije. Ići ćemo normalno na posao, u školu, na druženje, ali će ipak sve biti nenormalno.
Ali ništa neće biti neizvedivo. Mislili ste da necete prezivjeti 30 dana u izolaciji, pa evo nas, živi smo, još možda i jači i pametniji. Mislili ste da nikada nećete doživjeti da ste zatvorenik u vlastitom domu? Još nešto novo, drugačije, a sada nakon toliko tjedana, čini se i skoro pa normalno.
U svakom slučaju... Ne okrećite se jedni protiv drugih. Ne gubite vrijeme na bezvezarije. Smiješno je.
Ne gubite energiju na ono što ne možete promijeniti, nego ju usmjerite da stvorite nešto NOVO. Nešto što ima smisla.
Ostanimo doma još malo. Nije ni tako strašno.
(osim ako imate 2 školarca🙈, onda ste kao ja... zatvoreni u kupaonici, uživate u malo mira i tišine😉)

Xx

Martina