A GDJE SU NESTALI KLIJENTI??? - Kallos

A GDJE SU NESTALI KLIJENTI???

Dugo sam bila bez inspiracije za pisanje bloga. Ali u posljednje vrijeme najčešći problem koji primjećujem u salonima je upravo ovaj u naslovu. Podijelit ću sa svima kako se izvući iz situacija kada vam se čini da je sve propalo.
Sve što pišem je iz osobnog iskustva. Iz iskustva lash tehničara, vlasnika salona, branda, međunarodne kompanije. Pišem kao netko tko je prošao sve one scenarije kojih se velika većina tek pribojava. Kako kada ste prisiljeni krenuti ispočetka? Što napraviti kada primijetite da vam se drastično smanjio broj klijenata?

Krenimo od prvog lockdown-a!!!
Što smo naučili?
Lekcija broj 1.
Ne privlačite ljude cijenom!!!
Nažalost, mnogi su nakon prve korona-epizode mahnito krenuli u spuštanje cijena. Kao što sam i tada govorila, to nas dugoročno vodi u propast, a sada se vide i rezultati.
U salonima se drastično smanjuje broj klijenata.
Taj smanjeni broj nije posljedica previsoke cijene u salonima. To je posljedica kombinacije straha, nezaposlenosti, nesigurnosti, neizvjesnosti, brige za budućnost. Klijenti imaju hrpu briga, isto kao i mi i razumljivo je očekivati da će im to utjecati na želju i volju za tretmanima. 

Klijentima ponudite popust, a ne trajno sniženu cijenu. Ljudi moraju naučiti prihvatiti vrijednost tretmana kojeg nudite. Kažem VRIJEDNOST, a ne cijenu. Zašto?
Zato što je vrijednost ono u čemu se trebate natjecati sa svojom konkurencijom.
Vrijednost se mjeri u OSJEĆAJU, a cijena se mjeri NOVCEM.
Klijenti se žele osjećati dobro. Žele OSJETITI promjenu nakon što izađu iz vašeg salona. To se mjeri u porastu samopouzdanja, sreći, zadovoljstvu, pozitivi, dobroj vibri... to je ono što im želite dati.
Ne želite im dati jeftine nokte ili trepke za 45 minuta, da brže izlete nego što su uletjele u salon. Ako mislite da tu stvarate klijentelu, varate se.

Želite li imati 50 klijenata koji dodju samo jednom ili 10 klijenata koji se vraćaju iz mjeseca u mjesec?
Upravo se u ovome krije ključ stabilnog i dugoročnog poslovanja. Uspješni saloni rade dugoročne planove, spremni na početne gubitke i strpljivi u čekanju na dugoročnu realizaciju.
Ništa ne dolazi preko noći, pa tako ni vaš idealan klijent.
Kažem VAŠ IDEALAN klijent! Da, zato što svaki salon ima SVOG klijenta i oni nisu isti za sve.

Smislite program svoje ponude u salonu. Iskombinirajte tretmane koji se mogu ponuditi skupa i pakete koji će biti povoljniji.
Ako uvodite novi tretman u ponudu, imajte spremne slike koje možete pokazati klijentima. Napravite im besplatno patch test. Npr "henna brows". Ako imate klijentice na drugim tretmanima, npr na noktima,  patch test im možete napraviti dok im se suše nokti u lampi. I sljedećih 10ak dana će klijentica promatrati boju koju ste joj nanijeli na kožu. Zavoljet će ju i vjerojatno će sama tražiti tu uslugu na sljedećem tretmanu. Ne "silujte" klijente pričama i prodajom. Odmah im POKAŽITE što će dobiti. U ovom slučaju, dobiti će svako jutro dodatnih 10tak minuta vremena za spavanje, jer neće trebati iscrtavati obrve. E TO je VRIJEDNOST o kojoj pričam.

Obavještavajte klijente o novitetima. Kontaktirajte ih direktno. NE preko facebooka. Svaki klijent je priča za sebe i zaslužuje da im se obraćamo pojedinačno. Napravite Whatsup grupu za klijente ili svakome pošaljite poruku o novim proizvodima, uslugama, cijenama... Ili jednostavno s vremena na vrijeme provjerite kako su zadovoljni i imaju li neke primjedbe.

Kontaktirajte klijente koji su prestali dolaziti, pošaljite im anketu. Saznajte razlog zbog kojega više ne dolaze.

Feedback je navažnija stvar u poslovanju, jer tako ćete znati ispraviti konkretne greške. Inzistirajte na tome. Nazovite klijente. Ne bojte se pitati i razgovarati.

Preispitajte svoje ponašanje sa klijentima - možda se i tu krije neki problem. Jeste li nametljivi ili možda nedovoljno zainteresirani. U svakom slučaju, ono što svakog klijenta odbija je NESIGURNOST. Ako se vi ne postavite kao profesionalac, onda vas nitko neće niti doživjeti na taj način. Ovakva uloga nekada zahtjeva malu dozu agresivnosti i čvrstog stava. Ali, zamislite sebe u situaciji klijenta. Zar ne biste voljeli doći na neki tretman i osjećati se sigurno u nečijim rukama tko tvrdi da točno zna što radi?

Ne znam jeste li primjetili, ali "brandirani" saloni i dalje imaju gusto popunjene rasporede.
Tako je.
Saloni koji rade sa određenim brandom koji se već afirmirao na tržištu, imaju klijentelu koja se rado vraća i ne žali se na cijenu.
Frizerski saloni su najbolji primjer. Iako je i Kallos po ovom pitanju napravio prekretnicu upravo zbog činjenice da je brand poznat među širokom populacijom - Klijentima koji se osjećaju sigurno u salonima koji rade sa našim materijalom. Mi već godinama radimo na marketingu i međunarodnom prepoznavanju, ne samo među lash artistima. I upravo ovo je bio naš cilj. Postavljanje standarda za salone koji koriste naše ime. Ovime podižemo sveukupno poslovanje i vas i nas.

Iskoristite sve promo materijale koje možete i dodajte svom salonu tu vrijednost "brendiranja" i dodjite do novih klijenata.
Kallos je za 2021.smislio novi koncept partner salona kojima ćemo pomoći da rastu i razviju poslovanje.

Uvijek budite nasmijane, lijepo obučene, našminkane i predstavljajte svoj posao i imenom i pojavom. Posao vam je prenijeti pozitivnu energiju, a to možete postići tako da i sebe malo "podignete" nekim sitnicama. Svi znamo koliko se bolje osjećamo sa malo rumenila ili ruža na usnama i sa dobrom frizurom.

Kada pričamo o trepavicama, omjer potrošnje materijala i cijene koju držimo je i više nego idealan. Nitko ne može reći da od trepavica nema dobar profit. ALI to možete samo ako postavite PRAVU cijenu i cijenite sav uloženi novac i trud, sve ono što vas je dovelo do toga da postanete dobri u svom poslu. Svatko tko misli da to može jeftinije, svakako mu preporučam da proba uzeti dvije pincete, malo polomiti kičmu i napraviti kvalitetan set trepavica.

Smanjite nepotrebne troškove koji vam ne donose nikakvu promjenu ili profit. Uložite u kvalitetno i konkretno.
Npr, uložite u kvalitetnu lampu ili krevet, a ne u skupu tapetu ili ukras u salonu. Danas je dostupno puno jeftinih sekundarnih stvari, ali ono što je primarno i što direktno utječe na broj klijenata, to su stvari u koje treba uložiti. Ako se klijentica svaki put "zdrveni" na vašem krevetu, ona ne uživa u tretmanu i on gubi VRIJEDNOST. Ako je svaki put gužva i galama. Ako je prehladno ili pretoplo. Ako svaki put mora čekati. Ako vi pričate na telefon. Ako nikada nemate termin koji joj paše zbog posla. Ako... Ako.. Puno ih je... Sitnice koje znače SVE. A BESPLATNE su. Samo obratite pažnju na njih.

Što nam slijedi u sljedećim mjesecima, nitko ne zna...
Ali iskoristite situacije koje smo prošli dosada i ne ponavljajte greške.
Ukoliko dodje do onog najcrnjeg scenarija, ne paničarite. Budite racionalni i smireni, ništa pametno ne dolazi iz brzopletosti. Klijenti se svakodnevno rađaju i uvijek će ih biti oko nas.
Ja sam nedavno prošla situaciju o kojoj neću previše pričati. Samo ću reći da sam pomogla salonu da od 0 klijenata u post lockdown periodu, u samo 3 mjeseca, postigne skoro potpunu popunjenost termina.
Sve što je trebalo je biti strpljiv i držati se plana i određenih koraka. Ništa nije nemoguće. To je još jedan projekt koji će biti lansiran u 2021... O ovome ćemo kada dodje vrijeme.

Sada je važno da pazite na svoje postojeće klijente. Također, samoizolacija nije sramotna situacija i pravovremeno ju treba  iskomunicirati sa klijenticama. Vrijeme je takvo da se svi međusobno moramo prilagođavati jedni drugima i to je u redu.

Ukratko - sve se svodi na ono primarno - ISPRAVNA KOMUNIKACIJA - baza dobrog poslovanja.

Tko je došao do kraja... Dobro mi došli😉😉

U link vam stavljam naš novi KALLOS PLANNER 2021. Inspired by Frida Kahlo. Već ste ga vjerojatno i vidjeli. Ako niste, obavezno!!!
Želim svima da ga ISPUNITE DO KRAJA. Da nijedna stranica ne ostane prazna. I da sa guštom upisujete što više klijentica.

 

Da li ćete se naći u situaciji da krećete ispočetka?
Možda da.
Možete li to?
ABSOFUCKINLUTELY!!! 💋

Xx
Martina Kallos

Za sva pitanja, prijedloge i savjete, javite nam se na info@kallosprolashcollection.com 



Xx
Martina