Vratimo se na natjecanja...fake or not?! - Kallos

Vratimo se na natjecanja...fake or not?!



Sjedim na aerodromu po tko zna koji put i razmišljam da li je vrijeme da i ja budem autor nekog teksta.
05:30 ujutro,Zagreb.Oči mi se sklapaju, ali moram ostati budna, pa ću ovako držati mozak u pogonu .
U zadnje vrijeme su natjecanja jako popularna.Primjetila sam da svi imaju svoje iskustvo i mišljenje, i to je ,naravno, sasvim ok.
Promatrači koji nikad nisu bili na natjecanju imaju svoj stav i oni koji su zapravo iskusili natjecanje imaju svoj.Sve je to, zapravo , relativno, pa evo da i ja kao organizator jedinog natjecanja kod nas, napišem svoj uvid u situaciju.

Prvo...
Ne, nije jednostavno organizirati natjecanje i to zahtjeva mjesece i mjesece rada.Od samog izbora prostora, osiguravanja kvalitetnih uvjeta (da li ste znali da jedan bolji zagrebački hotel za 2 dana najma dvorana potrebnih za natjecanje uzima 15-20 000 kn?!)
Sad znate!
Radost i veselje.
Svake godine se baš iznova"veselim" googlanju i mailanju sa hotelima, jer me uvijek iznenade suludim ciframa za svoje usluge.
Voditeljica, uvijek samo najbolja, Iva Šulentić, zgodna i elokventna, najbolja kombinacija!.
DJ, jer bez muzike nema života.
Hrpa sponzora, da SVI odu kući zadovoljni, bez obzira na nagradu.
Večera, cuga, pehari, certifikati, bina, promo materijali, kreveti, sati i dani potrošeni na usklađivanje prijava i odgovaranje na mailove, PDV (živio ti meni od ove godine, imam migrene svaki mjesec), zabavni program, suci, fotograf, snimatelj...više ni ne znam napamet koliko tu toga bude.
Sve to košta.I zato i prijava košta.Ali zato nitko ne ide kući praznih ruku.

Drugo...
Natjecanja su namještena!☝️
Nedavno je jedna kolegica napisala da je nakon proglašenja pobjednika sumnjala da je namješteno.Podsjetila me na moje iskustvo prije par godina gdje sam se natjecala i bila uvjerljivo zadnja.Naravno da sam odmah razvila teoriju zavjere da su svi lash bogovi protiv mene (iako sam, realno, znala da sam napravila koma posao, svejedno sam se tješila)
Na drugom natjecanju, gdje sam pokupila nagrade, namještanje mi nije bilo ni na kraj pameti, jel?😂Pa normalno, daj mi taj pehar, kakva namještaljka!!!🏆
Da pojasnim!
Nije baš tako jednostavno namjestiti 5,6,7 ili više sudaca da odaberu istog pobjednika.
A drugo...
Kakva bi to bruka bila, da nakon svih godina rada na izgradnji neke tzv.lash karijere namještam vlastito natjecanje, jer , kad malo bolje razmislim , ne vidim poantu (osim ako neću sebi namjestiti pobjedu, šta bi onda nekom drugom😂😂😂)Šalim se, naravno!
Bilo namješteno ili ne , svatko će uvijek misliti (i napisati) ono što želi, kao što će i oni koji to čuju ili čitaju, vjerovati u što žele.#ToJeŽivot #

Zašto uvijek pobjeđuju iste cure (ili se bar tako čini da ista ekipa skuplja nagrade)?
Odgovor je vrlo jednostavan!
Priprema!!!

Svake godine organiziram pripreme za natjecanje (ne samo ja, nego hrpa drugih sudaca u svojim zemljama) Bez beda mogu reći da cure (i dečke)na pripremama toliko ubijem detaljima da doslovce znaju koliko kave i red bulla smiju popiti, a da se ne dižu na wc za vrijeme rada.

Znaju svaku caku - šta napraviti kad im se ruke tresu, kada im ljepilo poludi, kada im je u glavi zbrka i kaos, kakvog modela uzeti, kako se ponašati, kako se nasmijati, kako trepnuti, kako se obući, kada otići na wc ...jer ne bi vjerovali, SVE je bitno i sve utječe kako će vam trepke ispasti na kraju.Sjećate se Biljaninog teksta o natjecanju?Ona je živi primjer kako je mogla uštedjeti vrijeme i novac, samo da je došla na pripremu za natjecanje (ili barem pročitala pravila😂😂)
Što se više natječete, to postaje jednostavnije i sigurniji ste u sebe.
Možete vi biti najbolji tehničar na svijetu, ali ako se ne znate nositi sa natjecateljskim adrenalinom , set koji ćete napraviti ličit će na ono što ste napravili na svom prvom tečaju.
Kallos edukatori da bi uopće bili edukatori, imaju uvjet da se moraju natjecati.
Ne zato da bi izgledale važno s nekim peharom (iako je i to plus) ,nego da ne prodaju maglu iz nečijeg tudjeg iskustva kada predaju svojim studentima.Danas je tako lako kupiti knjigu ili skriptu na netu i onda prodavati to pod svoje znanje.
No, što ćete onog trena kada te student pita : "A jel, jesi ti to isprobala šta meni sad prodaješ? Kako znaš da funkcionira?"
Ooops, od kolegice kolegica je pročitala na fejsu da je neka tamo to napisala u grupi...
Sjedi, popravni!!!!
No, da se vratim na bitno!

Vidim da svatko ima svoju teoriju kako postati sudac.
Reklo bi se - organizirajte svoje natjecanje.
Ali nije ni to dovoljno, niti je tako jednostavno
Vi na svom natjecanju NE sudite, vi ste koordinator i organizator.
Vi slažete kategorije, pravila, odabirete suce i dajete stroge upute sucima kako želite da se sudi, jer o tome ovisi kvaliteta i prepoznatljivost cijelog eventa.
Vi morate svakom sucu objasniti kako koje pravilo funkcionira i obrazložiti mu ga ako on smatra da treba drugačije.
Ispred suca su modeli, a modeli nose svoj broj oko vrata.Njihove trepavice su samo brojevi za suce i oni moraju što objektivnije pristupiti svakom ocjenjivanju.Vi kao organizator im morate dati jednostavne i jasne upute za rješavanje nekada ne tako jednostavnih situacija.
Doživjela sam svašta...
Da modeli zaborave otići kod jednog, dva ili više sudaca...jednostavno odu doma, pa na pola puta primjete da se moraju hitno vraćati nazad.Zamislite, platite 200,300, 500 eura prijave i troškove natjecanja, napravite najbolje trepke u životu, model ode na ocjenjivanje, te jednostavno “zaboravi” otići kod svih sudaca, jer joj nitko nije objasnio.(btw, na pripremama učimo kako pripremiti i modela)
Ili, da se natjecatelj toliko iznervira lošim ocjenama da dodje do fizičkog obračuna.
Ili da netko nije ispoštovao pravila do kraja, pa ga morate diskvalificirati.
Nisu to nimalo jednostavne situacije i zahtjevaju odgovornost.
Ako kolege prepoznaju da imate smisla za logiku, da znate reagirati u situacijama u kojima se znamo zateći pri suđenjima, i još ako vas natjecatelji prepoznaju kao fer i pravednog suca, e onda je to to.Onda ćete biti na svim sudačkim listama i moći ćete birati gdje želite ići.
Gdje sam ja u svemu tome, to je tema za neki blog, u kojem ćemo ja, ja i ja pričati o sebi.Ali, nećemo sad o meni, ajmo o sucima!

Na LASH Challengu sude suci iz svih dijelova svijeta!🌍
I iz daleke Amerike, i iz susjedne Slovenije.
Zašto?
Zato što su ti suci, moje kolegice, usudila bih se reći, većina njih, dobri prijatelji, i volim raditi sa njima i vjerujem im.
Neki suci su već godinama striktno samo suci i više ni ne rade trepke, ali to ne znači da nemaju apsolutno savršeno znanje kako one trebaju izgledati.Najcjenjeniji suci na svijetu već godinama ne rade sa klijentima i trebalo bi im 6 sati da naprave set trepki.
Postoje savršeni Lash tehničari koji nikad neće biti edukatori, jer ne znaju prenijeti svoje znanje.A postoje prosječni Lash tehničari koji znaju znanje i savršeno ga prenose i zato su edukatori.Nije sve crno bijelo.Postoji puno nijansi.
Da li se namještanja događaju?🤷
Vjerojatno da, ali se nisam direktno susrela sa njima, jer krug ljudi i kolega sa kojima surađujem zazire od toga i ne padaju im takve stvari na pamet, jer znaju bolje.
Svaka branša ima pozitivce i negativce, ja volim vjerovati da smo mi u ovoj prvoj skupini i da prevladavamo.
Svi mi možemo nešto načuti ili nešto pretpostaviti, ali dok se to ne dokaže 100% , sve to ostaje samo – NAGAĐANJE.
Jedne godine sam svojima iz salona zabranila natjecanje kod mene, jer sam se bojala da slučajno ne pobijede.Bezveze, zar ne?! Da ne bi netko nešto rekao🙈
Pa netko će uvijek nešto reći...što ja tu mogu?!!
Apsolutno ništa!
Odraditi svoj posao najbolje što znam, odraditi ga sa osmijehom na licu i mirno spavati cijelu noć.
Tako to nekako radim sve ove godine i nije mi loše.Dapače, ne bi se mijenjala ni sa kim.
Bilo bi u redu, onako za kraj, zaključiti ovaj tekst sa nekim dubokoumnim savjetom, heštegom ili citatom, no već sam sletjela na svoju destinaciju, odoh raditi ono što najbolje znam – educirati i družiti se😊
Ovo blogiranje je namijenjeno za sve, ne samo za mene.Meni je realno,trebalo cijelo jutro, jedno presjedanje u Frankfurtu i evo vožnja do hotela, da ga konačno privedem kraju.
Ali zato, SVI VI koji želite bilo što podijeliti sa svijetom i želite nešto napisati, javite nam se i pošaljite nam tekst za objavu!!!
Vidimo se na LASH Challengu, 2019.Hotel Sheraton, 30-31.03 .
Btw, kad ste već tu, da vas pitam jeste li isprobali naše Hollywood ljepilo?Kao stvoreno za natjecanja, radi u ludjackim uvjetima!!Ako niste, preporučam😘