"MRZIM SVOJ POSAO"😒 - Kallos

"MRZIM SVOJ POSAO"😒

Posljednjih par dana sam dosta čitala o tzv "burnout" efektu, tj stanju nas, djelatnika u beauty businessu, koje nas vrlo često "opere".

Ima li netko da je duže od 2 godine u ovom poslu, a da mu nije barem jednom došlo da sjedne i plače?Od jada, od bolova, depresije, tuge...you name it, I've got it.Dajte opalite palac gore u komentar, da vas vidimo, ako vas zapravo ima.

Prvo, da se razumijemo, ovo su prolazna stanja.Ne bojte se, ne mrzite zapravo svoj posao, jer ljepšeg posla nema.Trebate samo malo vremena i odmora i svijet će opet biti lijep.

Kao lash tehničar, prolazila sam kroz razne situacije i stanja.Od buđenja ujutro i uzbuđenja što me čeka predivan radni dan, popunjen do mraka.Pa sve do toga da se budiš i do zadnje sekunde smišljaš moguće bolesti koje bi te spasile od odlaska na posao.
Ni jedno ni drugo nije dobro.Sve su to ekstremne situacije gdje zapravo nemate nikakav balans u životu, a rezultat su iznimne preopterećenosti i umora i nemogućnosti obavljanja normalnih životnih funkcija.

Cjelodnevni ukočeni sjedeći položaj, poneki odlazak na WC, poneki zalogaj ako se sjetiš jer ti se već magli pred očima.Živčanoća, jer u svemu tome još moraš odgovoriti na 550 poruka i prebaciti nekoliko termina, jer eto, netko nije došao na vrijeme, netko se nije pojavio ili javio, nekome je nešto iskrsnulo na poslu, što znači da uz pincete (ili rašpu) trebaš imati još jednu ruku u kojoj ćeš imati svoj presveti rokovnik (jer , uzmite nam sve, ali rokovnik je biblija).
Onda se sjetiš da još nisi gotova, a netko mora otići po dijete u vrtić.Pa opet živčano zovi, tipkaj, traži nekoga da uskoči.
Bliži se kraj smjene, netko te traži da ga ubaciš, samo na jedan popravak...ono 15 minuta , to ti je začas, ionako si u salonu, zar ne?
Pa u strahu da ne izgubiš klijenticu, pristaneš i na to, pa ajde 15 minuta (koje se nekako uvijek pretvore u 30, nekim čudom😳)
Zaključavaš salon, naglavačke letiš sa svim svojim stvarima u rukama...mobitel, punjači, laptop, ruksak, prljavi ručnici, hladni gablec koji nosiš djetetu ako je gladno... ČEKAJ, DIJETE?!!!!
Ah, da...netko ga je pokupio, samo da se sjetim tko, jer glava mi je prazna i umorna sam.Ne osjećam ni ruke ni noge, gladna sam i samo želim doma, u kadu i krevet.

Pokupiš dijete, dođeš doma, upališ svjetlo, jer, naravno, mrak je, opet si cijeli dan prosjedila pikajući.
I pokušavaš ne biti nervozna i umorna, ali ne ide ti.

Sjedneš i gledaš sutrašnji raspored i misliš si, daj Bože da netko otkaže, jer sama nikome nećeš otkazati, a treba ti tih sat vremena, samo da bi skočila do banke po neke papire ili do doktora po uputnicu zbog svih bolova koji te već mjesecima muče.

Ako ste se prepoznale...kužim vas!

A da ne pričam o onome kada vas netko pita za savjet o trepkama ili noktima, pita kakav stil, boju, dužinu preporučate.A vi samo kolutate očima (u sebi naravno🙄) i mislite si "Daj mi se skini...koga briga za to.. dobit ćeš šta ti napravim".
Ovo je alarm za uzbunu!!!!
Radimo ovaj posao jer ga volimo.Jer volimo rad sa ljudima.Volimo pimplati po tim trepkama i noktima i raditi čudesa.Volimo da je svaka klijentica posebna i da bude lijepa i sretna kada ode iz salona.

Znam da znate o čemu pričam.
Ali ne znam da li znate da si možete pomoći.
I to samo VI.
Sami SEBI.
Ne ja, niti netko drugi.

Prvo, vrijeme je za odmor!
Vrijeme je za malo poduži godišnji ili bolovanje, kakogod ga nazovete.

Najavite klijentima da odlazite na odmor, čim prije dajte im do znanja da će se morati pobrinuti za svoje trepke/nokte dok vas nema.
Ako imate kolegice koje možete preporučiti, naravno, to se zove good customer service, to je briga za klijentice.Niste samo stavile ključ u vrata i otišle, nego ste se potrudile i pomoći im naći adekvatnu osobu.Drage klijentice, ako čitate, cijenite ovo, jer ovo nije ničija dužnost.

Kada konačno odete na odmor, isključite se...na poruke vezane za posao odgovarajte kada vam se da.Da li će to biti navečer ili za 5 dana, vaša odluka, ali ne grizite se zbog toga.
Posložite si raspored unaprijed I DRŽITE SE TOG RASPOREDA!!!!

Ako ste si odredile slobodan dan, onda ne ubacujte "hitne" slučajeve taj dan.
TAJ DAN NE POSTOJI U VAŠEM ROKOVNIKU.ON JE KAO NEDJELJA.ILI KAO BOŽIĆ.
U svakom slučaju, prekrižen je crnim markerom da vam ne bi palo na pamet doći i odraditi neku "hitnu" situaciju.

Svi bi trebali shvatiti da napuknuti nokat i otpala trepavica nisu hitne situacije.Hitna situacija je potrgana ruka ili upala oka.Na nokat staviš flaster, a na trepke maskaru i ajmo dalje.Svi mi bi trebali malo bolje koristiti svoje, a pritom i cijeniti tuđe vrijeme.Tada bi svijet bio puno ljepši(to je druga tema za raspravu...)

Kada se dovoljno odmorite, glava će vam biti bistrija i shvatit ćete da takvo prekomjerno iscrpljivanje svog organizma nije rezultiralo ničim posebnim.
Npr, da li si zaradila neki extra milion, pa da si otišla na ljetovanje na Bali ili Havaje?Vjerojatno nisi.
Ljetujes u istom, PREnaplacenom apartmanu na našem divnom Jadranu, možda imaš malo bolji pogled ili si jela u boljem restoranu...ali to si mogla uštedjeti i da si manje radila i zapravo skuhala ručak, umjesto da si naručivala gotovi (puno skuplji) gablec (koji nikad nisi pojela)🤷

Da ne mislite da osuđujem...prva ne kuham (barem ne često)ali toliko sam puta poželjela biti doma i mirisati na dinstani luk, umjesto da sam od 8-20 u salonu.

Posložite si posao pametno!
Što to znači?
1.Raspored kojeg se morate držati koji podrazumijeva normalno radno vrijeme
2.Cijene koje odražavaju kvalitetu rada, sposobnosti i znanje koje nudite u svojoj usluzi.Ako treba dići cijenu da bi konačno počeli zaradjivati, onda to napravite.Ne radimo da bi radili i preživljavali.Radimo da bi živjeli.Pa zašto onda ne punim plućima i bez stresa.
3.Edukacija klijenata, pravila i upute kojih se trebaju držati.Svaki salon ima svoje klijente, ovisno o njihovim željama i mogućnostima, pa ne brinite, doći će i vaši klijenti do vas.Kako zračiš, tako privlačiš.
4.Vrijeme za sebe, prijatelje, obitelj.Razgovori s ljudima koji ne znaju ništa o trepkama i noktima su jedna vrsta terapije i potrudite se u društvu ne pričati o poslu, to vam samo povećava stres i frustraciju.

5.Priuštite si tretman.Nokti, trepke, masaža, depilacija...predstavljajte ono što radite, onako kako treba.Same sebi se više sviđamo našminkane, svježe, s lijepim noktima, pa zasto bi onda hodale u dugim tajicama i potrganim noktima. Zaslužujete potrošiti dio svoje zarade na sebe, ne zaboravite to.

6.Ne držite svoje frustracije u sebi.
Ukoliko imate problem sa kolegicom, riješite to u 4 oka.Ukoliko imate problem sa klijenticom, pokušajte riješiti, a ako ne ide, jednostavno ju prebacite nekome drugome.
Ako ste konstantno nezadovoljne, onda vjerojatno imate neki problem sama sa sobom, a tu će vam najbolje pomoći netko bližnji, prijateljica ,muž, mama, tata...netko tko vas poznaje.
Ne sramite se razgovarati...tako se rješava 80% problema.
Preopterećenje se manifestira konstantnom brigom.Do te mjere da se brinete i oko stvari koje zapravo još nemaju naznaku da će se dogoditi.
Ako vam netko ne ukaže na problem, a sami ga ne shvaćate, bit će vam jako teško.Ne samo za vas, nego i za vašu okolinu.

7.Odite s vremena na vrijeme na neku edukaciju ili neki kongres.Dopustite nekome  da vas inspirira svojim predavanjem. Naucite nešto novo što ćete s veseljem moći ponuditi svojim klijenticama i malo razbiti monotoniju.

8.I za kraj!
Riješite se negative.
Netko teretanom, netko trčanjem, netko razgovorom, netko gledanjem neke glupe serije...
Budite sretne što radite.Budite sretne što imate toliko klijenata (što bi da nitko ne želi doći kod vas?)
Budite sretne da svojim rukama zaradjujete za sebe i svoju obitelj.
Razmisljajte o novim poslovima i proširenju djelatnosti.
Ako osjetite da fizički više ne možete pratiti određeni tempo, usporite.Dajte si vremena za mirno razmišljanje i nove ideje će doći, sigurno.
Ako želite raditi nešto drugo ,nikad nije kasno.
Ako želite postati edukator, nikad nije kasno.
Ako ne želite biti umorne i mrziti svoj posao, krenite od sebe i ne krivite druge!!!
Samo vi odlučujete!!!

Želim vam svima da više nikad ne osjetite "burnout" i da ga se sjetite samo čitajući ovaj tekst.

Xx

Martina

🌹P.s.za sve koje su uspjele pročitati ovaj tekst do kraja, svaka vam čast i hvala vam!🌹

I zato vam poklanjam 15% popusta na cijelu Kallos kolekciju na našem webshopu.

Popust vrijedi do nedjelje (ne zbraja se sa ostalim popustima), a koristite ga tako da na kraju narudžbe upišete kod BURNOUT.😄