Kada stvari krenu krivo... - Kallos

Kada stvari krenu krivo...

Ovo je tekst koji MORATE pročitati svi....
I klijenti i lash tehničari.


Svakodnevno sam u kontaktu sa studentima, ne samo Kallos akademije, već i drugih škola, i primjećujem jedan univerzalni problem.
Što napraviti kada klijentica razvije neku vrstu alergijske reakcije ili osjetljivosti?
Kako se postaviti kada vas klijentice traže povrat novaca, jer su one zbog te iste reakcije morale ukloniti ekstenzije?


Dragi tehničari, prvo i osnovno što se uči na BAZNOJ edukaciji je pravilan odnos sa klijentima. Taj odnos podrazumijeva profesionalnost, te upoznavanje sa procedurom izvođenja tretmana. Patch test te informacije kojima klijentima dajemo uvid u sve MOGUĆE situacije koje mogu uslijediti.

Kao i svaki drugi tretman, ugradnja ekstenzija trepavica sa sobom nosi neki rizik od alergija. Kako, kod koga i kada bi se mogla razviti reakcija, nažalost, ni mi ne znamo. Kao što ste možda u 30toj postali alergični na ambroziju, tako možete razviti netoleranciju na neki od korištenih materijala u tretmanu - najčešće na ljepilo. Da li to znači da je ljepilo loše? Ne. To samo znači da je loše za pojedinu osobu i da njoj ne odgovara.

Ukoliko salon u kojeg dolazite drži do higijene, ulaže u kvalitetan materijal i edukaciju, onda je nezahvalno tražiti povrat novaca i pokušavati pronaći "krivca ". Shvaćam da je teško platiti nešto i onda shvatiti da to ipak nije to. Ali ipak treba biti realan i prihvatiti stanje kakvo je. Većina tehničara će ponuditi besplatno uklanjanje i vrlo vjerojatno neki "utješni" tretman u pokušaju da se klijent  osjeća bolje. To nije obaveza, naravno, to je dobra volja i pomalo nametnuti osjećaj krivnje.

Zadatak lash tehničara je prevencija (koliko je moguće) i savjet za olakšavanje situacije.
Lash tehničar izvodi tretman i odgovoran je za estetski rezultat i savršenu tehničku izvedbu. Svaka posljedica, koja u nekom trenutku zahtjeva medicinsku intervenciju, tog trena prestaje biti u domeni lash tehničara. Tehničarima nije dozvoljeno davati preporuke za lijekove, kapi ili masti za oči. To smiju samo liječnici.

Ukoliko je alergijska reakcija nastala zbog same činjenice da je klijentica razvila alergiju na proizvod, lash tehničar ima zadatak :
- tražiti od klijentice sliku ili dolazak u salon da može utvrditi što se desilo
- preporučiti obloge za olakšavanje boli na kapcima
- preporučiti neku biljnu mast ili vazelin za suhu, popucalu kožu kapka
- ukloniti ekstenzije na profesionalan, bezbolan način
- uputiti klijenticu liječniku po stručan, medicinski savjet
- lash tehničar nije dužan vraćati novce, jer je svoju uslugu obavio na kvalitetan i profesionalan način, te potrošio i vrijeme i proizvode za pruženu uslugu

Ukoliko se reakcija javi kao posljedica neprofesionalnog tretmana, onda je klijent u pravu zahtijevati povrat novaca.
Kako ćete znati da je tretman neprofesionalan?
Lako.
Ukoliko za vrijeme tretmana osjetite nelagodu, bol, pikanje, grebanje ili slično, znajte da nešto nije u redu. Ukoliko tehničar nije sa Vama iskomunicirao takve situacije tijekom tretmana, onda znate da se nalazite u neprofesionalnim rukama.

Nažalost, u posljednje vrijeme je sve više novih lash tehničara koji nemaju dovoljno samopouzdanja za pravilnu komunikaciju sa klijentima. Imaju tehničko znanje, ali nemaju iskustvo.
Također je i veliki broj klijenata koji nemaju dovoljno znanja o samom tretmanu, trajanju ekstenzija i održavanju. Ova kombinacija rezultira nezadovoljnim klijentima i nezadovoljnim tehničarima. A sve zajedno - nepovoljno utječe na tržište i kompletnu predodžbu o uslugama.

Dragi klijenti, informirajte se i pazite kome se dajete u ruke. U današnje vrijeme se kvaliteta stvarno naplaćuje, jer beauty industrija više ne može na svojim leđima nositi troškove koji nam se stalno nameću. Dragi tehničari, ne započinjite rad na klijentima ukoliko niste pravilno educirani. Onaj tren kada nekome naplatite uslugu postajete odgovorni za svoj rad i dužni ste to opravdati kvalitetom.

Svima nam je cilj da klijenti budu lijepi, sretni i zadovoljni. Potrudimo se svi zajedno da dodjemo do tog cilja i da poslujemo na obostranu korist.

Želim svima uspješan novi radni tjedan i što manje ovakvih "neuspješnih" situacija. 

Xx

Martina Kallos