ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS... 😉 Vodič kroz blagdansko ludilo!!! - Kallos

ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS... 😉 Vodič kroz blagdansko ludilo!!!

Prosinac, najljepše doba godine, zar ne?

Svaki lash & nail tehničar tako misli. Odnosno, o tome razmišljamo cijelu godinu. Jedva čekamo početak 12.mjeseca da ukrasimo salone.Za sve vas opsjednute šljaštećim visećim predmetima, ovo je delirij. Blagdanski orgazam ukrašavanja zidova, prozora, borova, rasvjetnih stupova, čak wc-a... Jer, samo nek se blješti.

Planirate obiteljski(ili frendovski) vikend u Zagrebu. Posjetiti advent, napraviti đir na fuliranju, probati lepinje, germknedle, kobasice... Potrošiti malo sve to što ste zaradili tokom godine, opustiti se.

Puno planova mi "samozaposleni" privatnici imamo u ovom najljepšem mjesecu u godini.

I tako onda dođe 12.mjesec i vi već tjednima zapravo nemate više slobodnih termina, ali stalno ste pod stresom. Zašto?

Zato što svakodnevno odbijate klijente koji u zadnji tren traže termine. Zato što klijenti koji već mjesecima imaju termine, sada ih odjednom prebacuju, otkazuju, ne pojavljuju se...

Zato što uguravate ljude u "nepostojeće" termine u 6 prije posla ili 22 nakon posla. 

Zato što ste od jutra do sutra u salonu i dolazite doma u svoj mračni stan (jer još niste niti jednu šljašteću lampicu uspjeli objesiti) i rušite se krepane u krevet misleći da se sutra sigurno nećete moći pomaknuti od bolova.

Evo mali vodič i nekoliko savjeta kako dati izbjegnete:

1.Držite realne cijene tokom cijele godine te stavite vrijednost vaše usluge koju ona realno zaslužuje. Jer, to što ćete u ovom mjesecu zaraditi koju kunu više, neće vas spasiti od povratka u realnost u kojoj radite ostatak godine. Na taj način će vam jednostavno biti dovoljno ono što zaradite u svom "normalnom" radnom vremenu i zapravo ćete biti sretni što ćete imati svoju popunjenu smjenu, a ostatak dana voditi NORMALAN život. 

Puno tehničara radi duple smjene u 12.mjesecu zato što MORA, zato što jednostavno nemaju dovoljno klijenata i ostatku godine i ne žele propustiti mogućnost bolje zarade. I to je u redu. Borimo se za svoj kruh, klijente i nastojimo si omogućiti lijep život od svog posla. To znači da ste u studenom imali i više nego dovoljno vremena da se pripremite za sve što vas čeka. Ako to znači, vješanje blještavih kuglica 15.11.onda neka, bitno je da ste spremni. A klijentice se neće buniti božićnom ugođaju. 

Svi ostali, koji ste puni cijelu godinu, koji je vaš razlog 13satne smjene? 

Želite primiti sve klijentice da nijedna ne ostane zakinuta? 

Znate da ubacivanjem klijenata prije ili poslije posla samo dajete zeleno svjetlo da vas to traže i sljedeće godine... U svakoj prilici. 

Klijenti su ok. I ja sam nekome klijent. I vi ste nekome klijent. Pitaš, tražiš, ako prodje-prodje. Ako ne, tražiš dalje. 

Ili kao ja, kupiš si sama farbu za kosu i pofarbas se. I kupiš si trepke u komadu i zalijepis ih. 

Ili odeš negdje gdje ima mjesta. 

Sama sam si kriva. Zašto zbog mog zaborava nečije dijete neće vidjeti dječji zbor i Djeda Mraza, jer mu je mama morala navlačiti moje pramenove nakon radnog vremena. 

2.Naučite reći NE!

Nažalost, puni smo, nemamo ovaj tjedan. Nažalost, prvi slobodan termin je 10.01.

Da naravno, zapisat ću Vaš broj telefona i javiti Vam ukoliko netko drugi otkaže.

Želite otkazati, nema problema, prvi slobodan termin je 10.01.

Halo, dobar dan. Upravo nam se oslobodio termin, želite li doći?

Kratki, jednostavni i jasni razgovori će vam definitivno olakšati posao.

Organizacija i telefonski pozivi sa klijentima umjesto tipkanja poruka. 

3.Ukoliko klijentica kasni, nema problema... 

Odradite sve što stignete u terminu kojeg je platila. Ako to znači da će nositi light volumen umjesto Mega, onda neka. Ako to znači da će imati obične nude nokte umjesto božićnog bora na crvenoj podlozi, onda je tako. 

Bez ustručavanja I straha objasniti klijentima kakve posljedice nosi kašnjenje. Svaka normalna osoba to shvaća, zar ne?

Tko ne shvaća, to i dalje nije problem. To je Vaše pravilo i ne morate se nikome opravdavati. 

4.Nemojte klijentima nuditi 550000 boja za nokte i očekivati da se odluče za minutu. 

Svi mi kad uđemo u dućan sa 1000 slicnih stvari, obično ne kupimo ništa.Ali kada uđemo u dućan sa super komadima u par top boja, obično odmah nađemo šta nam se sviđa.

5.Jedite!

Izmedju svake klijentice ukradite par minuta za neki zalogaj. Bocu vode držite pored sebe. Nitko neće propasti zbog 5 minuta koje ste vi uzele za svoje osnovne ljudske potrebe. 

6.Rastegnite se Izmedju svake klijentice. 

Dok žvačete u kuhinji, istežite noge, ruke, vrtite zglobove. Ništa dobro nećete dobiti ako se jednog jutra nećete moći ustati iz kreveta.

7.Za vrijeme tretmana popričajte sa klijenticama o njihovom sljedećem terminu, tako da tih nepotrebnih 5 minuta raspravljanja o slobodnom datumu (koji će završiti u stilu : “Javim ti se kad se vratim sa skijanja“) možete iskoristiti za točke 5 i 6.

8.Nije problem ako otkažete!!!

Ne, stvarno nije. 

Kada se dovede te u situaciju da vam se muti pred očima, da vam se vrti, da ne osjećate prste ili ruke, halo?

Pa niste kirurg. Ne ovisi nečiji život o tim noktima ili trepavicama. Ali, NAŽALOST, vaš život i zdravlje možda ovisi. Možda je točno ovaj trenutak bio prijelomna točka vašeg trajnog oštećenja. Živca, tetive... nisam doktor, ali znam kako izgledaju neke kolegice koje nisu znale stati na vrijeme, pa danas svu svoju zaradu troše na lijekove, fizioterapeute i blokade. A da ne pričam šta dugotrajno sjedenje radi našim "ženskim" organima.

Telefonski poziv, iskrena isprika i nažalost, moje zdravlje je bitnije. Pokušaj pronalaska kolegice, dobra volja... Ali nije dužnost.

Ne sjećam se da mi se ikada ijedan doktor ispričao što sam čekala mjesecima na termin, da bi me dan prije ljubazna sestra nazvala i bezbrižno prebacila pregled za sljedeći mjesec kada se "doktor vrati sa službenog puta"

Žene moje drage. 

Koja od vas je ovaj mjesec vidjela nešto drugo osim 4 zida svog salona?

The most wonderful time of the year, yeah right!

P. S. Germknedle nisu baš nešto, ali se definitivno isplati otići.

Sretni blagdani svima🎄🎄🎄

Xx

Martina